Cum recunoaștem dacă un seif are o certificare Underwriters Laboratories (UL)?

Home » Articole » Cum recunoaștem dacă un seif are o certificare Underwriters Laboratories (UL)?
Cutie antifoc certificată conform UL72 clasa 125

Cutie antifoc certificată conform UL72 clasa 125

Experții în securistică repetă (pe bună dreptate), de ani de zile, următorul lucru — prețul unui seif nu garantează calitatea acestuia. Până și seifurile cu sisteme de închidere sofisticate se pot dovedi inutile, dacă nu au o clasă de securitate, o certificare.

În articolul de față încercăm să adunăm toate informațiile utile despre organizația care stabilește certificarea seifurilor, ce înseamnă marcajul UL și care sunt cele mai importante clase ale seifurilor.

Mai întâi să aflăm care sunt componentele seifului care apără cu adevărat conținutul acestuia. Ușa e văzută ca prima linie de apărare a seifului antiefracție, componentă care ar trebui să fie construită din oțel pentru a rezista  unui atac. Alături de ușă, pereții seifului sunt, de asemenea, extrem de importanți. Oțelul e, și în cazul acestora, materialul cel mai rezistent la spargeri.

Astfel, înainte să vă decideți asupra unei case de bani, fiți atenți la aceste detalii și nu pierdeți din vedere faptul că materialele folosite la construcția seifului sunt cele mai importante aspecte în stabilirea calității.

Cine stabilește dacă un seif merită o certificare?

Underwriters Laboratories (UL) este cea mai mare organizație non-profit de testare și certificare a produselor de securistică. Testele organizației sunt recunoscute și apreciate în toată lumea.

Certificările de testare de la Underwriters Laboratories (UL) pentru seifurile antiefracție sunt, la nivel mondial, unele dintre cele mai respectate și mai stricte certificări.

Laboratorul oferă servicii complete de testare și evaluare a calității pentru producătorii din sectorul securisticii. Mai mult decât atât, pune la dispoziția consumatorilor materiale educaționale și lucrează constant la îmbunătățirea sistemelor de siguranță din întreaga lume.

Fondată în 1894, în Statele Unite ale Americii, organizația permite utilizarea mărcii sale (UL), ca garanție de aprobare pentru bunuri și materiale, după o testare standardizată și riguroasă a acestora.

Munca reprezentanților Underwriters Laboratories  nu se oprește, însă, aici. Experții verifică periodic producătorii pentru a se asigura că produsele acestora sunt în conformitate cu cerințele Underwriters Laboratories de certificare.

Organizația dispune de 200 de centre de inspecție în peste 70 de țări, 46 de laboratoare, și își aplică standardele pe 18.000 de tipuri de produse fabricate de către 60.000 de firme din toată lumea.

Certificările laboratoarelor UL

Ce e important să rețineți e că  marcajul UL garantează doar siguranța produsului testat, nu și calitatea sau performanța acestuia.

Clasa TL-15

Această clasă face referire la un sistem de închidere al unui seif care oferă o protecție scăzută. Potrivit organizației, seiful rezistă la un atac (cu unelte de mână, fie ele electrice sau mecanice — spre exemplu mașini de găurit, unelte cu presiune ș.a.) timp de 15 minute.

Clasa TL-30

Sistemul de închidere oferă protecție moderată împotriva atacurilor cu  instrumente mecanice și electrice (mașini de găurit, ferăstraie, dispozitive care aplică presiune etc.). Seiful va rezista la atacuri cu astfel de scule timp de 30 de minute.

Clasa TL-40

Clasa aceasta este dată seifurilor cu un nivel de protecție moderat, care rezistă timp de 40 de minute la atacuri în care se folosesc instrumente mecanice și electrice ca: fierăstraie electrice de tăiere, mașini de găurit, instrumente care exercită presiune ș.a.

Clasa 125

Seiful menține o temperatură internă de 52°C și o umiditate de 80%. Clasa a fost introdusă odată cu apariția dischetelor pentru computer, și sunt testate numai cu suporturi mass-media, cum ar fi CD-uri sau DVD-uri. Cu toate că la teste nu sunt utilizate suporturi de hârtie, e clar că produsele sunt capabile să protejeze și hârtia, din moment ce materialele mass-media sunt mai sensibile decât aceasta.

Atenție, Underwriters Laboratories nu verifică dacă datele stocate pe DVD-uri sau CD-uri au suferit modificări în timpul testelor, ci doar dacă suprafețele suporturilor media au fost afectate.

Un alt avantaj al produselor marcate de Clasa 125 e protecția împotriva inundației. Acest lucru se datorează unei garnituri de la ușa seifului care nu permite pătrunderea apei.

Clasa 150

Temperatura din interiorul seifurilor cu certificare Clasa 150 este mai mică de 66°C, iar umiditatea este menținută la 85%. Clasa a fost introdusă după apariția magnetofoanelor.

Și în cazul seifurilor de Clasă 150 poate fi întâlnită garnitura care nu permite pătrunderea apei în interior.

Clasa 350

Seiful menține o temperatură internă mai mică de 177°C și o umiditate de 85%. Casele de bani marcate de această clasă protejează foarte bine hârtia, pentru că punctul de ardere al acesteia este de  232°C.

Clasa TRTL-30

Seifurile marcate TRTL-30  au un sistem de blocare rezistent la atacuri în care sunt utilizate instrumente mecanice, instrumente de tăiere și electrice (unelte de mână,  mașini de găurit, ferăstraie electrice etc.) Seiful rezistă timp de 30 de minute la atac.

Clasa TRTL-60

Seifurile din această clasă va rezistă atacurilor timp de 60 de minute, fie că vorbim de instrumente de tăiere, instrumentele electrice sau cele mecanice.

Clasa TXTL-60

Produsele marcate TXTL-60  îndeplinesc toate cerințele Clasei TRTL-60. Mai mult decât atât, seifurile de acest tip rezistă și la explozivi puternici, cum ar fi nitroglicerina.

Certificatele false

Unii producători folosesc, în descrierea produselor pe care le vând, anumite cuvinte menite să-i inducă în eroare pe clienți. Spre exemplu, „seif antiefracție” nu înseamnă absolut nimic dacă nu vine cu un act care îi dovedește certificarea.

„Seif antiefracție” poate însemna că produsul are un sistem de închidere, fără să implice, însă, un nivel de securitate. Dacă ar fi să o luăm așa, putem spune că până și un dulap banal care se închide cu cheia poate dispune de o protecție „antiefracție”.

Sfatul nostru e să fiți foarte atenți la aceste aspecte și să cereți dovada că seiful pe care intenționați să îl cumpărați are cu adevărat o certificare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (26 votes cast)
Cum recunoaștem dacă un seif are o certificare Underwriters Laboratories (UL)?, 5.0 out of 5 based on 26 ratings
Solutie web oferita de BlackCode