Cele mai sigure și mai rezistente seifuri din lume

1

Guvernele, bănicile și organizațiile din întreaga lume nu se pot lipsi de un seif extrem de rezistent pentru a-și proteja valorile. Fie că vorbim de secrete de stat, artefacte prețioase, aur sau rezervele monetare, un seif foarte rezistent e singurul în măsură să ofere protecție desăvârșită acestor valori. Iată care sunt cele mai sigure și mai rezistente seifuri din lume:

Lingouri de aur în Fort Knox

Fort Knox

1. Fort Knox

Fort Knox, un post al armatei Statelor Unite aflat în Kentuck, este unul dintre cele mai faimoase depozite de aur din lume, clădire despre care se spune că ar fi unul dintre locurile cele mai inexpugnabile ale planetei.

Nici nu e de mirare, din moment ce fortăreața servește drept un seif gigant în care sunt depozitate peste 5.000 de tone de aur, valori din rezerva Americii.

Seiful – care are pereți din granit armat de 22 de tone – este păzit de o garnizoană de 30.000 de soldați. Ușa masivă a seifului se deschide doar prin introducerea unui cod foarte lung, combinație răspândită, „pe bucăți”, în rândul unor membri ai personalului, pentru ca seiful să fie și mai greu de spart.

Depozite de aur în Banca Angliei

Depozite de aur în Banca Angliei

2. Seiful de aur din Banca Angliei

Seiful din Banca Angliei este al doilea ca mărime din lume, și e atât de sigur încât reprezentanții băncii nu vor să divulge cât de adânc e îngropat și nici ce grosime are ușa lui. Și e foarte bine că se întâmplă așa, pentru că seiful protejează nu mai puțin de 5.152 de tone de aur! Acesta folosește o combinație lungă și, pentru mai multă securitate, un software sofisticat de recunoaștere a vocii.

Dacă sunteți curioși să aflați cum arată Banca Angliei, există o aplicație prin care puteți face un tur virtual în interiorul acesteia.

Rezerva mondială de semințe din Svalbard

Rezerva mondială de semințe din Svalbard

3. Rezerva mondială de semințe din Svalbard

În cazul unei apocalipse, speranța salvării noastre e îngropată la circa 120 de metri sub un munte din regiunea arctică, în Longyearbyen.

Depozitul, aflat pe Insula Svalbard, la aproximativ 1.300 km distanță de Polul Nord, înmagazinează semințe de la 500.000 de specii de plante.

Rezerva mondială de semințe ar rămâne intactă sub impactul unui cutremur sau a unei explozii nucleare, și nu ar fi afectată dacă nivelul mării crește, pentru că e situat la 131 de metri deasupra ei.

Semințele sunt protejate de patru uși de oțel extrem de rezistente, uși care oferă cea mai bună protecție în caz de dezastru la nivel mondial!

Muntele Cheyenne

Muntele Cheyenne

4. Muntele Cheyenne

În Muntele Cheyenne, angajații lucrează în spatele unor uși de 25 de tone, care pot rezista la o explozie de 30 de megatone. Altfel spus, „Fat Man”, bomba care a distrus Nagasaki, ar trebui să explodeze de 1.429 ori pentru a sparge intrarea seifului.

Birourile oamenilor sunt „îngropate” la 600 de metri în granitul muntelui, atât de departe încât aerul trebuie pompat în interior. Cu toate acestea, aerul de acolo e cel mai curat din lume.

Rezerva Federală din New York

Rezerva Federală din New York

5. Rezerva Federală din New York

Dacă vă întrebați unde e ținut 25% din aurul lumii, răspunsul e Rezerva Federală din New York. Banca protejează 270 de miliarde dolari în lingouri de aur ascunse într-un buncăr.

Partea interesantă e că cea mai mare parte a aurului nu e american, 98% din stoc fiind deținut de națiuni străine care au avut încredere că valorile lor sunt în siguranță în seiful americanilor. Și bine au făcut!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Cele mai sigure și mai rezistente seifuri din lume, 5.0 out of 5 based on 6 ratings
Share.

Autor